Franak preskočio sedam kuna

Bez autora
Aug 09 2011

Švicarski franak na današnjoj tečajnici HNB-a koji će se primjejnivati od sutra preskočio je sedam kuna. Srednji tečaj iznosi 7,045071 kuna za 1 CHF. Bit će to novi udar na korisnike više od 42% stambenih kredita i 47% korisnika kredita za kupnju automobila u Hrvatskoj koji imaju valutnu kauzulu vezanu uz švicarski franak. Analitičari ističu da svi pokazatelji navode na zaključak da će franak dosegnuti paritet prema euru usprkos švicarskom nedavnom ublažavanju monetarne politike i upozorenjima u vezi s jakim frankom, koji su potaknuli bojazni od intervencije na tržištima valuta. Nastavi li franak porast tim tempom, do kraja tjedna mogao bit biti kao i euro, nadomak 7,5 kuna. Dok premijerka Jadranka Kosor ljetuje na Braču, bankari su se sastali kako bi se dogovorili o zauzimanju strategije prema ultimativnom zahtjevu Vlade o fiksiranju tečaja franka na 5,8 kuna. Hrvatska narodna banka (HNB) pozorno prati razgovore između Vlade i poslovnih banaka usmjerene na ublažavanje posljedica rasta tečaja švicarskog franka za korisnike kredita vezanih za tu valutu, a ukoliko rezultiraju transparentnim modelom rješavanja tog problema, HNB će se o tome očitovati i po mogućnosti, sukladno svojim ovlastima, aktivno uključiti u njegovu primjenu.

Franak preskočio sedam kunaŠvicarski franak na današnjoj tečajnici HNB-a koji će se primjejnivati od sutra preskočio je sedam kuna.

Srednji tečaj iznosi 7,045071 kuna za 1 CHF. Bit će to novi udar na korisnike više od 42% stambenih kredita i 47% korisnika kredita za kupnju automobila u Hrvatskoj koji imaju valutnu kauzulu vezanu uz švicarski franak.

Analitičari ističu da svi pokazatelji navode na zaključak da će franak dosegnuti paritet prema euru usprkos švicarskom nedavnom ublažavanju monetarne politike i upozorenjima u vezi s jakim frankom, koji su potaknuli bojazni od intervencije na tržištima valuta.

Nastavi li franak porast tim tempom, do kraja tjedna mogao bit biti kao i euro, nadomak 7,5 kuna.

Dok premijerka Jadranka Kosor ljetuje na Braču, bankari su se sastali kako bi se dogovorili o zauzimanju strategije prema ultimativnom zahtjevu Vlade o fiksiranju tečaja franka na 5,8 kuna.

Hrvatska narodna banka (HNB) pozorno prati razgovore između Vlade i poslovnih banaka usmjerene na ublažavanje posljedica rasta tečaja švicarskog franka za korisnike kredita vezanih za tu valutu, a ukoliko rezultiraju transparentnim modelom rješavanja tog problema, HNB će se o tome očitovati i po mogućnosti, sukladno svojim ovlastima, aktivno uključiti u njegovu primjenu.

Iako se malo oporavio od gubitaka proteklih dana, euro je jutros rekordno oslabio prema švicarskom franku. Ujutro se za jedan euro moglo se dobiti jedan franak i 6 ruppena. Euro je tako oslabio prema franku oko 1,2%, kliznuvši na 1,0580 franaka. Nakratko se strmoglavio i na 1,0475 franaka.

Dolar je također zabilježio novu rekordno nisku razinu prema franku, kliznuvši na 73,59 centima, da bi se kasnije stabilizirao na 74,17 centima. Tržišta su i dalje izrazito nesklona rizičnoj imovini, nakon što je agencija Standard & Poor's krajem prošlog tjedna snizila američki kreditni rejting s 'AAA' na 'AA+'. No, američki predsjednik Barack Obama rekao je kako je SAD odvijek AAA i to će i biti.

Ulagače su prestrašile i tvrdokorne bojazni povezane s dužničkom krizom u eurozoni, potpirivši strah od nove recesije u svjetskom gospodarstvu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik